Neobvyklá jména pro holku: inspirujte se staročeskými i exotickými variantami

Klasická jména nejsou nic pro vás? Chcete svému dítěti dát spíše nějaké netradiční či exotické jméno? Inspirujte se několika variantami a zjistěte, jaký význam se s nimi pojí.

Proč se rozhodnout pro exotická jména pro holku

Vybrat jméno pro miminko je bezpochyby nelehký úkol. Přece jen s tímto jménem bude váš potomek žít po celý život. Zatímco mnoho rodičů nedá dopustit na nestárnoucí klasiky, jako je třeba Eliška či Terezka, jiní se chtějí odlišit a poohlížejí se spíše po netradičních jménech pro holku.

Pokud se rozhodnete pro neobvyklá dívčí jména, pojí se s tím jedna výhoda. A to, že je mnohem nižší pravděpodobnost, že ve školce nebo škole narazíte na holčičku se stejným jménem. Na druhou stranu některá málo používaná jména se mohou lidem plést a končí to až tak, že mají ostatní tendenci dítě oslovovat úplně jinak. Netradiční jména pro děti však mohou být skvělým způsobem, jak se odlišit.

Zatímco staročeská netradiční jména budou vhodná spíše pro rodiče dětí, kteří se plánují zdržovat v České republice, cizí exotická jména mohou být skvělou volbou pro ty děti, které se s největší pravděpodobností budou pohybovat v zahraničním prostředí.

TIP: Zajímá vás, jaké jsou trendy jména pro rok 2024? Přečtěte si také náš článek zaměřený na toto téma.

Noste své nejkrásnější vzpomínky na srdci

Nejhezčí neobvyklá dívčí jména

Pokud se chcete vydat cestou exotických variant dívčích jmen, inspirujte se třeba následujícím seznamem několika oblíbených variant. Pro snadnější rozhodování přinášíme i přehled významů, které se s nimi pojí.

Ariana

Ariana je ženské jméno řeckého původu. Své nositelce propůjčuje krásu a ctihodnost.

Annika

Annika je alternativou klasického jména Anna. Jeho význam lze přeložit jako milá, milostivá nebo milostiplná.

Annemarie

Annemarie je ženské křestní jméno hebrejského původu. Vzniklo spojením jména Anna a Marie. Jeho význam se vykládá jako Bůh mi dal přednost nebo Bohem vyvolená.

Šanel

Šanel (nebo také Chanel) je ženské křestní jméno starofrancouzského původu. Jeho význam lze vyložit jako dýmka.

Abigail

Ženské jméno Abigail je hebrejského původu. Jeho význam lze přeložit jako „otcova radost“ či „zdroj radosti“.

Donatella

Ženské jméno Donatella je variantou jména Donáta. Znamená „dar“ či „darovaný“.

Iris

Ženské křestní jméno Iris je řeckého původu. Iris se jmenovala řecká bohyně duhy a i proto lze toto jméno přeložit jako duha.

Oksana

Oksana je netradiční jméno pro holky řeckého původu. Jméno nese význam pohostinná či milující hosty.

Zixi

Zixi je ženské křestní jméno čínského původu, které v překladu znamená opatrná.

 

Nejhezčí staročeská jména pro holky

Rozhodnout se můžete nejen pro exotická, ale i staročeská jména. Inspirujte se několika variantami a přečtěte si, jaký význam se s nimi pojí.

Berta

Berta je ženské křestní jméno německého původu. Je odvozeno ze staroněmeckého slova berath, které lze přeložit jako zářící, skvělá či skvostná. Staročeskou podobou tohoto jména je Perchta, které nese stejný význam.

Ctirada

Ctirada je ženské křestní jméno slovanského původu. Význam jména lze vyložit jako ta, kdo má ráda čest nebo ta, kdo je slavná svou ctí.

Lada

Lada je ženské křestní jméno slovanského původu, které má ale nejednoznačný význam. Může vycházet ze slova lad, které znamená pořádek. Nebo bývá jméno spojováno se staročeským slovem lada s významem dívka či panna. Jméno Lada může být také uváděno v souvislosti se stejnojmennou bájnou pohanskou bohyní manželství lásky a krásy.

Vlasta

Vlasta je ženské křestní jméno slovanského původu. Ve staročeštině lze jeho význam vyložit jako majetek, moc či vláda.

Bohumila

Bohumila je ženské křestní jméno řeckého původu. Vychází ze jména Theofila, jehož význam zní „milá Bohu“, „Bohem milovaná“ nebo také „ta, která miluje Boha“.

Blažena

Blažena je ženské křestní jméno latinského původu, přičemž v překladu znamená blažená.

Pomněnka

Pomněnka je ženské křestní jméno slovanského původu. Vychází ze staročeského slova pomníti, které lze vyložit jako pamětlivá nebo vzpomínka.

Libora

Ženské křestní jméno Libora je slovanského či latinského původu. V prvním případě by vycházelo ze staročeského označení ljub, které v překladu znamená líbezná či milá. Ve druhém případě se pak vztahuje k latinskému slovu liberius s významem svobodná či volná.

Noste jméno svého dítěte neustále u sebe

Při výběru jména pro miminko dejte především na svoji intuici a váš osobní názor. Pokud chcete získat památku na celý život a zároveň nosit jméno svého dítěte neustále u sebe, vyberte si ze šperků Adori s možností gravírování. Takový šperk je zároveň skvělým nápadem na dárek za porod miminka.