Neobvyklá jména pro kluka: nechte se inspirovat neotřelými variantami

Chcete, aby se váš chlapeček jednoznačně odlišil od svých vrstevníků? V tom případě mu můžete dát nějaké netradiční jméno. Nechte se inspirovat několika oblíbenými variantami a zjistěte, jaký význam se k jednotlivým jménům pojí.

Proč se rozhodnout pro exotické jméno pro kluka

Výběr jména pro miminko se rozhodně neřadí mezi ty nejjednodušší úkoly. Proto se vyplatí tento krok neuspěchat. Zatímco někteří rodiče se rozhodují pro tradiční česká jména, jiní nedají dopustit spíše na málo používané varianty.

Pokud dáte přednost netradičnímu jménu pro kluka, pojí se s tím jedna zásadní výhoda. A to, že ve škole či školce jen těžko narazíte na jiného chlapce, který by se jmenoval totožně. Na druhou stranu neobvyklá jména mohou některým lidem činit potíže související s jejich správným vyslovením, kvůli čemuž vznikají nejrůznější zkomoleniny.

Netradiční jména pro děti lze pak rozdělit do dvou základních kategorií. Tou první jsou staročeská (tedy spíše zastaralá jména), druhou pak exotická jména.

TIP: Odhalte trendy jména pro rok 2024 a inspirujte se také tímto žebříčkem.

Noste své nejkrásnější vzpomínky na srdci

Nejhezčí netradiční jména pro kluka

Dáváte přednost netradičním jménům? V tom případě se vám jistě může hodit seznam populárních jmen. Pro snadnější rozhodování vám přinášíme i přehled významů, které se s jednotlivými jmény pojí.

Emanuel

Emanuel je mužské jméno hebrejského původu. Vychází ze slova Immánú-él, které lze přeložit jako Bůh s námi.

Osvald

Mužské křestní jméno Osvald vychází z varianty Oswald. Toto označení je složeno ze slov „os“ (Bůh) a „weald“ (vládnout). Doslovný překlad by tedy zněl „božský vládce“.

Vavřinec

Vavřinec je křestní jméno odvozené od vavřínu. Jedná se přitom o českou podobu latinského jména Laurentius.

Alexej

Slovanské mužské jméno Alexej vychází z řeckého slova alexin. V překladu znamená ten, který brání a pomáhá. V minulosti se jméno Alexej hojně využívalo u ruských carů.

Bruno

Bruno je mužské křestní jméno staroněmeckého původu. Jedná se o latinskou verzi jmen Brun či Brunold. Přeložit jej lze jako hnědý vládce či hnědý panovník.

Benjamín

Benjamín je mužské křestní jméno hebrejského původu. Vzniklo ze spojení ben-já-mín, které lze přeložit jako milovaný syn nebo syn pravice.

Kevin

Kevin je mužské křestní jméno galského původu. Vychází z irského jména Caoimhghín, které lze přeložit jako mužný či milovaný.

Patricio

Patricio je netradiční variantou jména Patrik. Toto mužské křestní jméno přitom vychází z latiny, přičemž jej lze vyložit jako „mající otce“.

Johan

Křestní jméno Johan je hebrejského původu, přičemž se vyvinulo z hebrejského jména Jochanan. Jméno se skládá ze slova Jahve, které znamená Bůh či Hospodin a slova chanan s významem milost či smilovat se.

Samuel

Samuel je mužské křestní jméno hebrejského původu. Vychází z hebrejského slova šmúel s významem jméno boží.

Teodor

Mužské křestní jméno Teodor je řeckého původu. Pochází z řeckého jména Théodóros a nese význam dar boží či dar od Boha.

Nejhezčí staročeská jména pro kluka

I na poli staročeských jmen můžete narazit na zajímavé varianty, které vás při výběru jména pro miminko mohou oslovit. V posledních letech se do popředí opět dostávají jména, na která se určitou dobu spíše zapomínalo.

Antonín

Antonín je mužské křestní jméno latinského původu. Jedná se o českou odvozeninu jména Antonius. Doslovně lze jeho význam přeložit jako patřící Antoniovi či patřící k Antoniům.

Dalimil

Dalimil je křestní jméno slovanského původu. Skládá se ze dvou slov, a to dalje a mil. V doslovném překladu znamená stále milý.

Jaroslav

Jaroslav je mužské křestní jméno slovanského původu. Vzniklo spojením slov jaryj (mocný, silný) a slav (slavný).

Jaromír

Staročeské jméno Jaromír pochází ze slov jaryj (burný, silný) a mír (mírný). Jeho význam lze tedy interpretovat jako: ten, kdo dokáže zmírnit (usměrnit) svoji sílu.

Mikuláš

Mužské křestní jméno Mikuláš je řeckého původu. Vychází ze jména Nikoláos, které se skládá ze slov niké (vítězství) a láos (lid). Jeho význam lze tedy vyložit jako vítěz mezi lidmi nebo vítězný lid.

Vacek

Vacek je variantou jména Václav, se kterým se pojí význam: slavnější než druzí.

Vilém

Význam mužského křestního jména Vilém zní: ochrannou helmou je mi vůle, přání.

Mějte své dítě neustále nablízku

Získejte památku na celý život a noste jméno svého miminka neustále u sebe. K tomuto účelu skvěle poslouží šperky Adori s vlastním gravírováním. Nechte si vyrýt celé jméno nebo třeba iniciály vašeho dítěte.